Notice: Undefined index: HTTP_ACCEPT_LANGUAGE in /home/mizaddh/domains/mizahder.org.tr/public_html/counter.php on line 92
MİZAHDER - Mizah Sanatı Derneği - Etkinlikler
ETKİNLİKLER
KARİKATÜRÜN USTASI HİKMET AKSOY'U KAYBETTİK
22 Mart 2020

 

Trabzon'un duayen Gazetecilerinden, Büyükliman Gazeteciler Cemiyeti onursal başkanı, gazeteci, yazar, Karikatürist Hikmet Aksoy, uzun zamandır tedavi gördüğü Trabzon Kaşüstü Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Anestezi Yoğun Bakım Servisinde 21 Mart 2020 tarihinde hayatını kaybetti. Gazeteciliği ve yazarlığındaki ustalığını mizahın uluslararası dili olan karikatür sanatı alanında da başarıyla taşıyan, karikatür sanatı alanında tipo ve ofset matbaalar sürecinde mizah sayfalarının çıkmasını ve genç karikatürcülerin yetişmesi için yol açan, karadeniz fıkaralarına sahip çıkarak bir ajans kuran, Trabzon mizahının ağabeyi, bir güzel insanı kaybettik. Gazeteciliğin duayeni, yazarlığın sivri dili, mizahın nuktedanı, karadeniz fıkralarının babası, karikaritürün ustası, sanatın beyefendisiydi.





Trabzon'da tipo baskı gazeteler döneminden, ofset baskı gazetelerin yayınlandığı dönemlere, Trabzon yerelinde Kuzey Haber, Karadeniz Olay, Türksesi gibi gazetelerde genel yayın yönetmenliğinin yanı sıra, yerelde birçok gazetede ki bunların başında Kuzey Haber ve Karadeniz Gazetesi gelmektedir. Taka adıyla uzu yıllar mizah sayfaları hazırlamış ve bu sayede genç karikatürcülerin yetişmesine öncülük etmiştir. İlerlemiş yaşına rağmen, profesyonel duruşunu ve amatör heyecanını kaybetmeyerek uzun yıllar Türkiyenin dört bir tarafında yayın hayatını sürdüren 70'e yakın gazeteye günlük karikatür çiziyordu. Karikatür yarışmalarında jürilikler, okullarda atölye çalışmaları, etkinliklerde panelist ve söyleşi programları, yurt dışı ve yurt içi karikatür sergileri, karikatür, fıkra kitapları, araştırma ve biyografik kitaplarıyla ömrüne bir çok güzelliği sığdırmayı başardı. 

  





Kültür sanatla renklenen yaşamında yedeksuy öğretmen olarak görev yaptığı Kütahya'nın Pazarlar ilçesinin önemli bir yeri olduğunu anlatır ve yazardı. 1963-1965 yılları arasında görev yaptığı pazarlar içesinde güzel işler yapmayı başarmıştı. O renkli anlarından kesitleri şöyle yazıya döküyordu.


"EĞİTİM ULUSUN ATARDAMARIDIR"

1963-65 yıllarında Pazarlar köyünde (şimdilerde ilçe) köylülere yönelik köylü, eğitici "KÖY RAPORU" adlı gazeteyi çıkartıp bedava dağıtırken, ilkokulda da "OKUL" adlı aylık duvar gazetesi düzenliyordum. "Uygarlığa giden yol okuldan başlar" ilkesiyle güzenlediğim "OKUL" gazetesinde eğitim çalışmaları ile çevredeki gelişmelere fotoğraflarıyla yer veriyordum. Gazete öyle ünlenmişti ki, komşu köylerden öğretmenler görmeye gelmişti. "OKUL" isimli duvar gazetemizin son sayısını Nisan 1965 tarihiyle son kez düzenliyordum...."






 

"YAŞAMI ANLAMLAŞTIRMAK..."

Yıl 1964 Kütahya Pazarlar'da (O zamanlar köy) yedek subay öğretmenim. Üçüncü sınıf öğrencilerimle birlikteyim. Köyde kiraladığım evin duvarına; "Okul; insanlığa saygıyı, ulus ve ülkeye sevgiyi ve egemenlik onurunu öğretir." yazmışım. Öyle mutluyum ki, bu genç beyinleri aydınlatmaktan ve yeni yeni şeyler öğretmekten. Eğitim/öğretimin; yaşamın her döneminde/anında yaşanmasını istiyorum. Hey gidi günler... Benim canım öğrencilerim... Hiç unutamıyorum sizleri. Zaman anlamlı yaşandıkça, insanlar da yaşamlarını anlamlaştırdıklarında unutulmaz/anılırlar.

 

 

 



 

"PAZARLAR'DA İLK TIYATRO"

Yıl 1965. Artık Pazarlar'daki iki yıllık yedek subay öğretmenlik görevim bitmiş, veda günlerim yaklaşmıştı. Ayrılmadan önce senaryosunu yazdığım " Bu köyü beklerken..." adlı oyunumu inşaatı süren belediye hizmet binasının tamamlanmamış salonunda öğrencilerimle sahneledik. Gördüğünüz (Rahmetle anıyorum) Mustafa Coşkun adlı öğrencimi ve rol alan diğer öğrencilerim beklentimden de öte başarılı olmuşlardı.
Hafta sonunda Pazarlar'dan ayrılacağımı bilen öğrencilerim, "- Öğretmenim, gitme ne olur?" diye yalvarmış, ağlamışlar bana da gözyaşı döktürmüşlerdi. O güzel tiyatro olayından sadece bu fotoğrafı çekebilmişim üzüntümden...

 

 

 

 

 


"OĞUZ ARAL İLE ANKARA'DA"

Yıl 1982. Ankara'da Dedeman Oteli. GIRGIR Mizah Dergisi'nin yayın yönetmeni Oguz Aral'la Çağdaş Gazeteciler Derneği'nin ödül törenindeyiz. O'nun ve benim 1981 yılındaki karikatür çabalarımız; merkezi Ankara'da bulunan Çağdaş Gazeteciler Cemiyeti'nce (karikatür dalında) "Yılın Gazetecileri Ödülü"ne layık görülmüştü.

Bu buluşmada 'fırsat bu fırsat' deyip Oğuz Aral'a o sıralar Karadeniz gazetesinde düzenlediğim TAKA Mizah Kültürü Sayfası için görüşünü soruyorum. Beğenisini ifade edince "Bırak Allah aşkına şu Marmara'yı... Gel Trabzon'a transfer ol, birlikte hamsi yiyelim" diyorum. Tabii ki gülüyor. "Hamsi tavası alacağım olsun, geleceğim" diyor karikatürümüzün/GIRGIR'ın büyük ustası...TAKA'ya transfer teklifimi ise; "Bir kamyon hamsi isterim " diye yanıtlamıştı. Hey gidi günler... Zaman zaman usta karikatür sanatçısı Oflu Ziya ile buluşmalarımız olurdu. Ziya Ramoğlu önceleri İstanbul'da yaşıyor, zaman zaman Trabzon'a gelişleri oluyordu. O dar zamanlardaki sanat sohbetlerimiz bir başka olurdu. 

 



 


"40 YIL SONRA GELEN ÖDÜL"

Geçen hafta içinde işte bu "ilk" nedeniyle İstanbul'a çağrıldım. "Doğrudan Pazarlama İletişimcileri Derneği" (DPİD)nin kurucu Başkanı Sayın Ayşe Eyüboğlu, derneğin çalışma alanına yönelik tarihsel değerlendirme yaparken, bilgi birikimi toplarken yukarıda sözünü ettiğim GS Üniversitesi İletişim Fakültesi dergisinde sayın Şahinde Yavuz'un yazdıkları makaleye rastladılar. İyi ki rastladılar. Bankacılık alanındaki çalışmamın "ilk"liği bir kez daha pekişti, bir kez daha günyüzüne çıktı. DPİD bu yıl dahil altı yıldan bu yana çalışma alanındaki kurumlara/kuruluşlara "Doğruan Pazarlama Ödülleri" veriyor. DPİD Başkanı Sayın Emine Pura bana da ödül/plaket verileceğini telefonla bildirdiğinde mutluluğumu tarif edemem.13 Kasım 2013 Çarşamba günü ödül töreni için İstanbul'a gidiyorum. Mazide kalan bir görev çalışmasının 40 yıl sonra -Türkiye'de- bir ilk olarak ve övgüye değer görülmesi/değerlendirilmesi nasıl bir mutluluk selidir anlatamıyorum. Bence sizlerin takdiri/duyguları önemli. Doğrudan Pazarlama İletişimcileri Derneği'nin çok saygın başkan ve yöneticilerine teşekkürlerimle saygılarımı sunuyorum.

 




"TIN TIN (TEN TEN)"

Tarih 25 Kasım 1016. TIN TIN (TEN TEN)'in çizeri HERGE (1907-1983) yaşamın içinde olan bir sanatçı idi. Bizim (Bit Pazarı) BAT PAZARI olarak tanımladığımız 'ne ararsan bulunur' türü açık hava pazarlarını zaman zaman gezmeyi ihmal etmezdi. İşte çizgi roman kahramanı TIN TIN'in çizeri HERGE'yi böyle bir zaman diliminde yakalayıp dün ile bugünü buluşturmanın mutluluğunu yaşadım. Brüksel'de..

 

 

 

 

 

 

 

HİKMET AKSOY’UN ÖZ GEÇMİŞİ


Gazeteci, yazar, karikatür sanatçısı Hikmet Aksoy 1937 Vakfıkebir-Trabzon doğumlu. Lise öğrenimi sırasında İstanbul gazetelerine muhabirlik yaptı. İlk yazısı 1953’te Vefa dergisinde, 1959-62 arası karikatürleri Türkiye Spor, Son Havadis, Büyük Gazete, Şaka, Tef vb. dergi ve gazetelerde yayımladı. Askerliğini yaptığı Simav ilçesinde Köy Raporu adlı bir gazete çıkardı (1963-65). 1959’dan bu yana Trabzon gazetelerinden Hizmet, Hakimiyet, Son Haber, Türksesi vb. gazetelerinde yayın yönetmeni ve yazı işleri müdürü olarak çalıştı. Kuzey Haber ve Karadeniz Gazetelerinde Taka Mizah Sayfaları'nı başlattı. Uzun yıllar yerel basında ve Türkiye genelinde farklı illerde 70 yakın gazetede her gün karikatürleri yayınlandı. Basın kuruluşlarından yirmi civarında ödül aldı. 1996’da Karadeniz Fıkraları Ajansını kurdu. TGC Bizim Gazete’de karikatürleri yayınlandı. Karikaturcüler Derneği üyesi ve TGC Trabzon Temsilcisi olarak görev yapıyordu.

 

 

 

 

 

 


ESERLERİ:
ARAŞTIRMA-İNCELEME: Her Yönüyle Vakfıkebir (1965), Vakfıkebir İlçesi ve Çevresi (1973), Faik Ahmet Barutçu (1995), Trabzon Basını (1998), Karikatürün Trabzon Boyutu (1999).

DERLEME: Made in Karadeniz - Fıkralar (1998), Kemençe Çalayim mi? (2000).HAKKINDA: Dr. Mustafa Duman / Trabzon‘u Anlatan Birkaç Kitap (Cumhuriyet Kitap, 11.7.2002



Eklenmiş yorum bulunmamaktadır.
Ad Soyad:
E-posta:
Yorumunuz:
 
E-Posta adresimi gizle
 
5. OLAĞAN GENEL KURUL İLANI
MİZAH SANATI DERNEĞİ 5. OLAĞAN GENEL KURUL İLANI Mizah Sanatı Derneği (MİZAHDER) 5
YOMRA'DA OYNADIK
Derneğimizin Gugulumdakiler Tiyatrosu, Şükrü Üçüncü'nün yazdığı, Hüseyin Sabri Kurtuldu
YOMRA'DA OYNUYORUZ
Gugulumdakiler Tiyatromuzun değerli izleyenleri, Yomra Belediyesi'nin katkılarıyla, Yomra Belediy
TRABZON BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ADINA OYNUYORUZ
Trabzon Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sanat Programları kapsamında her ay bir dizi etkinlik
10. ULUSAL GÖRSEL MİZAHİ YAPITLAR SERGİSİNE KATILMAYA DAVET
Mizah sanatı Derneğimizin geleneksel hale getirdiği, karikatür, fotoğraf ve heykel gibi 3 sanat
Adres
: Kunduracılar Cad. Neşe Sok. No:1/2 TRABZON
GSM
: 0530 785 70 72
E-Posta